Dalarnas Nämndemannaförening

Under två dagar i april genomförde medlemmar i föreningen en studieresa till Stockholm där studiebesök gjordes på Sollentunahäktet, Rättspsykiatriska rättskliniken och Svea Hovrätt. Vid studiebesöket deltog 9 nämndemän från Mora Tingsrätt.

Resan startade tidigt på torsdagsmorgonen den 19 april med avfärd, med Fixarns buss, från Malung redan kl 05.00. Deltagare plockades sedan upp i Mora och Rättvik. Resan gick sedan via Falun och Gävle, där en snabbfika intogs på Gävlebro. Resan fortsatte sedan mot Stockholm dit vi anlände till Sollentunahäktet enligt avtalad tid kl 11.00.

På Sollentunahäktet togs vi emot av kriminalvårdschefen Hanna Jarl Källberg. Efter en mycket omfattande säkerhetskontroll som vi fick genomgå blev vi sedan information om häktets organisation och verksamhet. Häktet är byggt enligt senaste rön har inbyggt mycket hög säkerhet både för de intagna och tjänstgörande personal . Efter informationen och fika fick vi sedan möjlighet att besöka några avdelningar för att se och bli informerade om de intagnas vardag på häktet.

Efter häktesbesöket intogs en efterlängtad lunch i den nybyggda Sollentunagallerian innan vi åkte vidare till Rättspsykiatri syds klinik på universitetssjukhuset i Huddinge.
Under ett par timmar informerades vi om verksamheten vid kliniken av enhetschefen Cathrin Widlund. Vi fick också här möjlighet att göra en liten rundvandring inne på kliniken. Informationen var mycket intressant och berörde ett ganska okänt område inom rättsväsendet för flera av oss.

Efter besöket på rättspsyk bar det iväg till Zinkensdamms vandrarhem där vi beställt rum för natten.

Efter ett par timmars vila och lite uppfräschning var det så dags att ta sig an kvällens stora begivenhet, krogshowen ”Wallmans Salonger”, inne i Stockholm.

Kvällen på krogen gick fort med god mat och trevlig underhållning tillsammans med övriga glada gäster och uppbrottet kom redan vid 23-tiden eftersom vi ju också hade en morgondag med studiebesök och resande att tänka på.

Efter frukost på vandrarhemmet åkte vi vid 9-tiden in till Stockholm och Svea hovrätt.

Chefen för hovrätten hovrättspresident Fredrik Wersäll informerade sedan under en knapp timme om hovrättens historia och den verksamhet som idag bedrivs i hovrätten. Vi fick därefter möjlighet att sitta med i ett mål som överklagats och pågick i hovrätten under dagen.

Efter besöket i hovrätten anträddes hemresan mot Dalarna. Efter ett kortare matuppehåll på restaurangen vid Ekolssundet, mellan Stockholm och Enköping, anlände vi vid 22-tiden åter till Mora.

Därmed var två intressanta studiedagar till ända för denna gång men föreningen kommer att försöka anordna fler studieresor framöver för sina medlemmar om intresse finns.

Slutligen ett stort tack till Agneta Frisk som planlagt och skött kontakterna med de besökta institutionerna.

Tack också till bussbolaget Fixarns Buss och chauffören Lennart Larsson för fin service under resan.

Dalarnas Nämndemannaförening
Sören Bjurström
ordförande

Endast för administratörer